Inläsning av kontohändelser via fil

Ny funktion version 2022 godman redovisning.

Nederst på sidan finns en film som visar hur det går till.

Denna funktion ger dig möjlighet att läsa in kontoutdrag från din bank och sedan spara i programmet.

Spara ner kontoutdrag från din bank

Klicka på din bank nedan för att läsa hur du sparar kontoutdraget från banken till din dator ( görs från internetbanken).

SEB, Handelsbanken, Swedbank, Nordea, Sparbanken, sparabanken syd, Länsförsäkringar, ICA

När du laddat ner filen till din dator kan du via Godman Redovisning importera informationen till programmet.

 

Inläsning från fil i Godman Redovisning

Steg 1 - Välj funktionen bankimport

Välj funktionen Bank import i menyn till vänster. Bilden nedan visar hur menyvalen ser ut. Sedan klickar du på LÄS IN KONTOHÄNDELSER FRÅN FIL

Välj menyval bankimport

Steg 2 - välj bank

Nu väljer du vilken bank din fil kommer ifrån.

Välj en bank för filen

Steg 3 - välj fil med kontoutdrag

Välj filen du laddat ner från din bank. Klicka på knappen Välj fil för inläsning

Välj fil för inläsning

Steg 4 - Ange mellan vilka datum kontohändelser skall läsas in

Välj datum för kontohändelser

 

Steg 5 - Klicka på läs in fil och starta inläsningen

inläsning

Steg 6 - Inläsningen klar.

Nu är alla kontohändelser i filen inlästa. Klicka på knappen VISA KONTOHÄNDELSER för att kunna börja bokföra dem. OBS! Endast de händelser som skett inom periodens datum kommer att visas.

Inläsning av kontofil ok

 

Spara kontohändelser till Godman Redovisning

När filen är inläst är det dags att bokföra händelserna.

 I fönstret som öppnas har du alla kontohändelser från bankfilen till VÄNSTER.

Till HÖGER har du alla de redan bokförda kontohändelserna som finns i programmet. Är raderna gröna innebär det att det är kontohändelser som läst in från bank.

I bilden nedan kan vi se till VÄNSTER att en händelse (el, fastighetskostnader 300SEK) bokförts manuellt. Samma händelse finns med till HÖGER från bankfilen (FORTUM 300SEK). Det är alltså en dubblett och du behöver inte göra något åt den raden. Kontrollera bara så saldokolumnerna stämmer med varandra. Om inte är beloppet fel eller så är det inte korrekt bokfört innan.

I kolumnerna till höger framgår aktuellt saldo efter bokförd händelse. Dessa skall matcha varandra förutom i de fall du bokfört en skattepliktig utgift. Då kommer en utgift med skattebeloppet diekt efter i högerkolumnen.

Kontohändelser

SPARA en kontohändelse

Du kan spara en och en rad eller markera flera och spara alla i ett svep (markerar du flera MÅSTE de vara positiva eller negativa belopp, alltså inkomster eller utgifter).

Genom att dubbelklicka på en rad kommer ett fönster upp där du väljer inkomst eller utgiftpost ELLER om det avser en överföring.

Spara utgift

Ovan har vi dubbelklickat på raden COOP och sedan valt postnamnet Mat. Den kommer sedan upp i listan till höger (bokförd i programmet med verifikation nr 3. OBS, saldot i högerkolumnerna stämmer med varandra :-)

Om du markerat flera rader så kommer alla kontohändelser få samma postnamn kopplat. I fallet ovan kommer allså alla markerade rader få benämningen Mat. Dock med olika verifikation nummer.

verifikation sparad

 Bokför skatten direkt

Om det är en skattepliktig utgift kan du kryssa i att skatten skall bokföras direkt. Då skapas en utgift med samma verifikationsnummer som inkomsten.

OBS! Programmet kommer addera angivet skattebelopp till inkomsten så du behöver inte tänka på det själv.

Välj bokför skatt direkt

Dubbelklicka på postnamnet och du fyller sedan i skattebeloppet och sparar. Saldot skall då stämma. Programmet lägger till det angivna skattebeloppet automatiskt till bokförda inkomsten (brutto).

skatt

Överföringar

Är det en överföring så markerar du överföringar i fönstret och sedan väljer till eller frånkonto (beror på om beloppet är positivt eller negativt).

overforing

 

Instruktioner spara ner kontohändelser från fil hos din bank

Nedan följer instruktioner på hur man sparar ner kontoutdragen till en fil via sin internetbank. Viktigt att du har koll på vart du sparar filen. Den skall sedan väljas i godmanprogrammet vid inläsning.

SEB - spara kontohändelser till fil

Logga in på SEB  Internetkontoret. Gå där in på aktuellt bankkonto. Klicka sedan på Spara kontohändelser

SEB internetkontoret kontohändelser

I rutan som kommer upp klickar du Spara som Kalkylblad. Sedan knappen SPARA

seb spara kontohändelser

Swedbank - spara kontohändelser till fil

 Logga in på Swedbank internetkontoret. Klicka sedan på "Konton & Kort" och sedan "Översikt". Där väljer du det konto du vill hämta kontoutdrag för. Under "Transaktioner" väljer du datum och sedan "Sök". Därefter klickar du på "Export" och väljer formatet XLSX.

swedbank internetbank

Nordea - spara kontohändelser till fil

 Hos Nordea exporteras endast saldot på bankonto med för kontohändelser de senaste 3 månanderna. Är det äldre kontohändelser än 3 månader kommer det i programmet visas 0 i saldokolumnen för de inlästa kontohändelserna.

Handelsbanken - spara kontohändelser till fil