Dela datafil med flera godmanprogram

Ibland har man behov av godmanprogrammet på flera datorer. Istället för att hålla på att flytta över allt data med säkerhetskopior kan man konfigurera programmet så att alla installationerna använder samma datafil. Det som är viktigt är att alla datorerna har tillgång till den plats som datafilen läggs på. Ett smidigt sätt att göra detta på är att använda den lagringstjänst du redan har från Microsoft, som kallas för OneDrive. Denna guide visar steg för steg hur man gör. Samtidigt kommer du kanske få lära dig lite andra användbara saker om externa lagringstjänster. Häng med!

Kort om OneDrive

Alla som använder Windows 8 eller senare har tillgång till en kostnadsfri lagringstjänst från Microsoft som heter OneDrive. Det finurliga är att denna tjänst redan finns på din dator och dyker upp som en mapp i utforskaren. Läs mer om Onedrive hos Microsoft.

Onedrive är gratis att använda. Lagringskapaciteten är begränsad till några gigabyte men vill man ha mer så får man betala. Mer information att läsa finner du på:

https://support.microsoft.com/sv-se/help/17184/windows-10-onedrive

https://onedrive.live.com/about/sv-se/support/

 

onedrive i utforskaren i win 10

Så här ser det ut i utforskaren. OneDrivemappen fungerar precis som vilken mapp som helst. Skillnaden är att innehållet laddas upp till Micosofts servrar och då får åtkomst till filerna på andra datorer och om olyckan är framme och din dator går sönder finns fortfarande allt kvar.

Man kan genom att högerklicka på OneDrive välja vilka filer och mappar som skall synkas.

onedrive synka mappar

Du kan spara dina semesterbilder här och andra viktiga filer som du vill ha på ett säkert ställe.

Konfigurera godmanprogrammet

Innan du börjar konfigurera datorerna så är det viktigt att veta att man måste logga in med samma konto på BÅDA datorerna. Detta för att få tillgång till samma OneDrivemapp.

Dator 1

1). Börja med att skapa en mapp direkt under Onedrive som du kan kalla godman datafil eller likande.

2). Nästa steg är att på den dator du för tillfället använder godmanprogrammet skapar en säkerhetskopia. Spara den i en mapp som du kallar säkerhetskopior och som du har på din OneDrive mapp. Bilden nedan visar hur det ser ut.

mapp sakerhetskopior

3). Nu går du till Konfiguration - Datafil. Här klickar du på de tre prickarna som finns under välj plats för datafil. En ruta kommer upp och du markerar mappen godman datafil. 

datafil mapp

4). Klicka på OK.

5). Spara inställningarna genom att klicka på Spara datafilinställning

datafil sparainstallningar

6). Nu har du datafilen liggandes i en mapp som kan kommas åt från andra datorer (som du loggar in med samma konto på). Men den är just nu tom och då måste göra en återställning från säkerhetskopia för att få tillbaka alla dina inmatningar.

Nu är allt klart på dator 1. Nu är det Dator 2 som du skall konfigurera.

Dator 2

1). Gå till konfiguration - Datafil.

2). Här gör du precis som i steg 3-5 i avsnittet ovan. Som du kanske märker har det skapats en massa undermappar men du skall alltså markera den översta (se bilden nedan).

datafil mapp

3). När du klickat på Spara datafilinställning så är allt klart. 

 

Båda dina datorer använder nu sig av samma datafil.

Senast ändrad söndag, 07 augusti 2016 15:20
Högst upp